tirsdag 19. mars 2013

Et bilde sier mer enn tusen ord


Et bilde sier mer enn tusen ord, fordi det finnes uendelig mange konnotasjoner rundt det, og man kan sette ord på disse konnotasjonene på ekstremt mange ulike måter. 

Foto: Karoline Liane































For noen er dette bare et bilde av et smykke, for andre er det et bilde av noe som betyr noe for noen, noe uerstattelig eller betydningsfullt, en grunn til at det er foreviget ved hjelp av et kamera. Mange ser bare hva bildet forestiller, mens noen forsøker å finne på historier rundt det. Er det en grunn til at fotografen har tatt bilde av akkurat dette, eller var et helt tilfeldig objekt da h*n skulle teste kamerainnstillinger?

Foto: Karoline Liane






Man velger selv om man på egen hånd vil starte på "mer enn tusen ord" rundt et bilde, eller om man bare lar bildet være et helt alminnelig bilde med et eller annet motiv og noen utvalgte elementer. Når det er sagt, finnes det mange bilder hvor man tydelig ser at motivet har en historie, og selv om man til vanlig ikke forsøker å analysere bilder man ser, vil man se for seg en helhet rundt disse. Eksempler er bilder fra en krig eller en tragisk hendelse. 

Her finnes mange gode bilder hvor man med en gang tenker: "Hva har skjedd her?", "Hvilken historie bærer menneskene på bildet?" og lignende: http://www.worldpressphoto.org/awards/2013

Selvutløser
Et bilde sier mer enn tusen ord, fordi det kan fortelle en hel livshistorie. Tusen ord, tusen sider, tusen bøker - hvor mye klarer man å skrive før man innser at bildet fortsatt sier mer?   


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar